- odmiany historyczne
1. Opalka - Bycze Rogi - Opałka jeden z najlepszych pomidorów pod względem produkcyjności i doskonałego smaku. Wysoko rosnący pomidor o owocach w kształcie byczego rogu. Wyjątkowy pomidor typu "pasta" (zawiera bardzo dużo suchej masy podobnie jak Lima). Nie tylko na przetwory lecz także do bezpośredniego spożycia. Jest niezwykle smaczny i aromatyczny. Owoce duże długości 10-15 cm, wadze 180 - 300 g.,a nawet do 0,5 kg zawierają dużo suchej masy, mało nasion. Bardzo duża wydajnośc z rośliny. Odmiana do gruntu i pod osłony jednakże lepiej sprawdza się pod osłonami. Odmiana ta została przywieziona z Polski do stanu Nowy Jork w 1900 roku.
2. Midas Nowość sezonu 2015! Wywodząca się z Polski odmiana ustalona. Owoce o intensywnie pomarańczowym kolorze są silnie wydłużone, przypominają pod tym względem nieco Opalkę, choć są od niej o połowę mniejsze. Na końcu każdego owocu charakterystyczny dla tej odmiany „dziubek”. Owoce wybarwiają się równomiernie, razem z piętką. Roślina wysoka, choć słaba, może wymagać podwiązywania. Owoce osiągają dojrzałość po około 73 dniach od wysadzenia do gruntu.
3. Polish - Wspaniały polski pomidor befsztykowy. Intensywnie różowe owoce są praktycznie pozbawione nasion. Waga przeciętnego owocu waha się w granicach od 300 do 500 gram. Skórka delikatna, ale nie pękająca. Owoce wyrównane, idealnie wybarwione, bez piętki. Roślina silna, wysoka, wymaga podwiązywania. Owoce osiągają dojrzałość po około 80 dniach od wysadzenia. Jedna z naszych ulubionych odmian! Doskonale nadaje się do handlu.
zdjęcie z www.pomidorlandia.pl |
4. Polish Giant - Wysoko rosnący pomidor o pięknych ciemnoróżowych, dużych 400-800 g. owocach o cienkiej skórce, doskonałym smaku i aromacie. Bardzo mięsisty typu befsztyk, zawiera mało nasion. Odmiana do gruntu i pod osłony.
zdjęcie z www.pomidorlandia.pl |
5. Soldacki Odmiana, która wróciła nad Wisłę po ponad 100 latach. Około roku 1900 z Krakowa trafiła do Cleveland w Ohio, gdzie zdobyła sobie spore uznanie za plenność oraz bardzo intensywny, pomidorowy smak. Średniej wielkości mięsiste owoce typu befsztyk osiągają wagę do około pół kilograma, a zbierać je można około 80 dni po posadzeniu. Owoce mają kształt nieznacznie spłaszczonej kuli, z lekko pofałdowaną piętką. Kolor ciemno-rożowy. Pod względem smaku odmiana ta konkuruje z wybornymi pomidorami Brandywine.
6. POLISH PASTEL Odmiana wysoka typu "pasta", o przepięknych pastelowych owocach. Owoce wydłużone - ok.10-15cm długości. Odmiana bardzo rzadka. Rarytas!
Odmiana do uprawy pod osłonami.
Jest to stara polska odmiana - podobnie jak Opałka.
Owoce popłynęły ok 1900r. do Ameryki wraz z emigrantami by teraz powrócić - oryginalne nasiona od dr. Carolyn. Odmiana owocuje bardzo intensywnie. Jest słabo porażalna przez choroby. Owoce o wadze 150-250g. Na kanapki i pyszne przetwory
9. Beta. Karłowa, bardzo wczesna, owoce czerwone, kuliste, zbiera się je przed wystąpieniem zarazy ziemniaka. Owoc średniej wielkości, bardzo smaczny.
Zdjęcie z tomatohobby.eu |
10. Bohun. Odmiana bardzo wczesna dojrzewająca około 10 lipca, o krótkim, skoncentrowanym okresie owocowania, samokończąca, o dość zwartym pokroju. Zalecana rozstawa 60 x 70 cm. Owoce duże, 120–150 g, lekko spłaszczone, z lekkim żebrowaniem, bez piętki, mięsiste, dość twarde. Wysoka zawartość suchej masy (średnia około 7%) Odmiana zalecana do uprawy na bezpośrednie zaopatrzenie rynku i dla przetwórstwa
11. Faworyt. Odmiana średniowczesna, przeznaczona do uprawy w gruncie przy palikach. Rośliny o średniej sile wzrostu, zwartym pokroju i bujnym ulistnieniu. Najlepiej prowadzić je na 2-3 pędy. Owoce bardzo duże, osiągające wagę do 0,5 kg, z cienką malinową skórką, lekko spłaszczone, nieco żebrowane. Miąższ bardzo mięsisty, smaczny, barwy malinoworóżowej z niewielką ilością nasion.
12 Gruntowy Karłowy
13. Jantar. Odmiana wczesna, amatorska, do uprawy w tunelach foliowych przy podporach i w polu przy palikach. Owoc żółtopomarańczowy, bardzo duży, mięsisty, o wyjątkowym smaku i aromacie, waga (450-600g), lekko spłaszczone, średnio twarde
14. Juhas. Średnio wczesna odmiana samokończąca o owocach typu Lima przeznaczona do przetwórstwa i do bezpośredniego spożycia. Owoce kształtu sercowatego, twarde, bez piętki, wyrównanej wielkości, bez tendencji do zniekształceń i pękania. Barwa intensywnie czerwona. Wyróżnia się wysoką zawartością suchej masy owoców, wysoką plennością, tolerancją na porażenie przez zarazę ziemniaka. "Bezkolankowa" szypułka ułatwia zbiór w uprawie towarowej.
15. Kozula 128
16. Kozula 126 Black Mud
17. Kozula 129 Czarny Twardy
18. Kozula 130 Fiolet Zebra Ciemna
19. Kozula 132
20. KOzula 138
21. Kozula 139 Striped Green
22. Kozula 14 Megagron
23. Kozula 18
24. Kozula 18 Yellow
25. Krakow Early
26. Krakus. Odmiana średniowczesna, przeznaczona do uprawy w gruncie przy palikach. Rośliny o średniej sile wzrostu, zwartym pokroju i bujnym ulistnieniu. Najlepiej prowadzić je na 2-3 pędy. Owoce bardzo duże, osiągające wagę do 0,5 kg, z cienką malinową skórką, lekko spłaszczone, nieco żebrowane. Miąższ bardzo mięsisty, smaczny, barwy malinoworóżowej z niewielką ilością nasion. Prowadzić na 1 lub 2 pędy przy wysokich palikach
27. Maliniak. Odmiana średniowczesna, sztywnołodygowa, plenna. Owoc "malinowy" z zanikającą piętką, o masie ok. 80-100 g. Miąższ dobrze wybarwiony. Odmiana przeznaczona do bezpośredniego spożycia i przetwórstwa. Polecana do uprawy w gruncie, jak również pod osłonami. Okres wegetacji: 70-85 dni.
28. Ola Polka. Odmiana karłowa, sztywnołodygowa, bardzo wczesna. Rośliny samokończące, niezbyt silnie rosnące, o liściach typu ziemniaczanego. Owoce drobne (30-50g), kuliste, żółte, bardzo smaczne. Przeznaczone do spożycia i konserwowania w całości. Odmiana polecana do uprawy w pojemnikach, na balkonach, tarasach.
29. Pokusa. Wczesna odmiana o owocach typu cherry. Rośliny o ciągłym typie wzrostu , wiotkołodygowe , o luźnym pokroju , tworzą bardzo długie , najczęściej złożone grona.Owoce okrągłe , mięsiste , czerwone o średnicy 2-3cm. Nadają się w całości do zapraw i do dekoracji potraw.Wysiew nasion od połowy marca do początku kwietnia pod osłonami , do gruntu wysadzać w maju. Zbiór w lipcu - wrześniu.
30. Polan
31. Poland II - Poland Paste
32. Poland Pink - jedna z dwuch polskich odmian pomidora, która znajduje sie w ksiażęcej kolekcji pomidorow w La Bourdaisiere (Francja). Kolekcja została założona w 1997 roku, posiada ponad 650 odmian pomidorów spośród kilku tysiecy uprawianych na świecie. Polskim akcentem jest tam odmiana Zakopane i Poland Pink.
Odmiana wczesna, produkująca dużą ilośc owoców (30-50 g), owoce są podłużne, o dośc oryginalnym kolorze, od żołtych do różowo-fioletowych - w pełnej dojrzałości. Odmiana bardzo odporna na suszę.
Odmiana wczesna, produkująca dużą ilośc owoców (30-50 g), owoce są podłużne, o dośc oryginalnym kolorze, od żołtych do różowo-fioletowych - w pełnej dojrzałości. Odmiana bardzo odporna na suszę.
33. Polish Dwarf
34. Polish Egg
35. Polish (Ellis)???
37. Polish Giant Paste - odmiana pochodząca z Polski, z 1800 roku, owoce duże w kształcie śliwki, Odmiana idealna do suszenia i na pastę. Bardzo dobra do zamrażania. Wydajna. 73 dni.
38. Polish Heart????
39. Polish Linguisa Pierwotnie przywiezione do Europy z Brazylii przez portugalskich odkrywców. Różnorodność później dotarł do Polski za pośrednictwem handlu. Mięsista, smaczna odmiana z Europy Wschodniej, która została przywieziony do Ameryki (Nowy Jork) przez polskich ogrodników w 1800 roku. Bardzo duże, 200-250 gramów owoce w kształcie kiełbasy produkowane są na nieokreślonych gronach. Jasno - czerwone, słodkie owoce nadają się do szerokiego zakresu zastosowań: pasty, sos, nadziewanie, suszenie lub do zamrażania. Owocują aż do przymrozków. Odmiana plenna.
40. Promyk. Odmiana b.wczesna, owoce okrągłe Odmiana wiotkołodygowa, bardzo plenna. Rośliny karłowe, samokończące, niezbyt silnie rosnące. Owoce średniej wielkości kuliste lub lekko spłaszczone, bez piętki, o wysokiej zawartości suchej masy, intensywnie czerwone, bardzo smaczne. Odmiana Promyk ma cechę partenokarpii, która powoduje zawiązywanie owoców w lata chłodne i deszczowe. Dzięki temu odmiana ta zdecydowanie przewyższa inne pod względem plonu wczesnego oraz ogólnego i może rozpoczynać kampanie przerobową. Dzięki wysokiej tolerancji na niskie temperatury w okresie wschodów odmiana Promyk doskonale nadaje się do siewu wprost do gruntu.
41. Zogola. Pomidor typu befsztyk z Polski. Owoce szkarłatno-czerwone, po bokach z lekkimi zielonymi plamami. Pomidory mogą osiągnąć 4 cm średnicy, lekko spłaszczone z delikatnym flutingu na ramionach. Bardzo soczyste o zrównoważonym i pełnym słodkim smaku.
zdjęcie z http://www.amazon.com/ |
Zdjęcie z http://www.tomato-plants-direct.co.uk/ |
Zdjęcie z www. store.tomatofest.com |
43. Zacopane-Zakopane. Czerwone spłaszczone owoce. Ich waga bez problemu może przekroczyc 500 g. Owoce są mniej lub bardziej puste w środku. Dobre do faszerowania. Odmiana bardzo wydajna.
44. Pomidor GRANDPA CHARLIE - odmiana wysoka, 80 dni, liście ziemniaczane. Stara odmiana. Przywieziona z Polski do USA ok. 1904r.
Owoce duże o wadze 400-900g, typu befsztyk. Smak podobny do Brandywine.
Dobrze plonuje. Duża tolerancja na choroby i wysoką temperaturę.
45. Debbie. Owoce małe do średnich. Czerwone, pomarańczowe u nasady. Typ "wołowego mięsa", mięsiste z małą ilością soku. Odmiana bardzo silnie rosnąca, obficie ulistniona. Późna - 85 dni.
46. Jennie. Stanley Hajkowski przywiózł do Massachusetts w 1900 roku nasiona tych pomidorow z Polski. Do Polski trafiły z Uralu. Przechował je wnuk Richard Penziński. Pomidory koloru różowego, gładkie, typu befsztyk. Roślina wysoka, odporna na choroby.
47. Polish C
48. Sabała. Odmiana sztywnołodygowa, średnio wczesna, doskonała dla przetwórstwa i do bezpośredniego spożycia. Rośliny o zwartej, krępej budowie i ciemnozielonej barwie liści. Owoce dość duże, kuliste, kształtne, gładkie, bardzo twarde (około 100 g). Mają po 4-6 komór nasiennych rozmieszczonych regularnie, o grubych ściankach obwodowych. Miąższ purpurowo-czerwony, jednolity, bardzo smaczny.
49. Hubal. Odmiana średnio wczesna, wiotkołodygowa, samokończąca, polecana szczególnie dla przetwórstwa (soki, koncentraty). Owoce intensywnie czerwone o masie ok. 120-150 g, kuliste, czasami kanciaste, bardzo kształtne, gładkie lub słabo żebrowane, bez piętki. Cechą wyróżniającą jest duża twardość owoców i zdolność do długiego trzymania wartości konsumpcyjnej po zbiorze (do 10 dni) tzn. nie miękną i nie zmieniają smaku. Miąższ jednolity, purpurowo-czerwony, uwarunkowany genem ogc. Ponadto do odmiany wprowadzono gen hp warunkujący wysoką zawartość likopenu. Owoce dobrze odrywają się od szypułki. W plonie handlowym owoce o średnicy powyżej 6 cm stanowią około 60 %. Plon ok. 60-70 t/ha. Charakteryzuje się bardzo dobrym "polskim" smakiem.
50. Lancet. Odmiana średniowczesna. Rośliny wiotkołodygowe, silnie rosnące, o luźnym pokroju, tworzące podwojne lub pojedyncze grona. Owoce wydłuzone, bardzo kształtne, intensywnie gładkie i bardzo twarde. Miąższ krwistoczerwony, jednolity, bez widocznego rdzenia. Owoce 3-, 4-komorowe z małym, płytkim zagłębieniem kielichowym; dobrze odrywają się od rośliny i nie wykazują tendencji do zniekształceń i pękania. Odmiana bardzo plenna, tolerancyjna na zarazę ziemniaka i alternariozę. Przeznaczona do bezpośredniego spożycia, przetwórstwa (soki, przeciery, kostka) i mrożenia.
51. Poranek. Odmiana wczesna, wiotkołodygowa, dobrze znosząca niskie temperatury. Owoce kuliste, lekko spłaszczone o masie około 60-80 g, dobrze wybarwione, bez piętki, odporne na pękanie. Może być uprawiana z siewu wprost do gruntu. Tolerancyjna na zarazę ziemniaka. Przeznaczona dla przemysłu przetwórczego i do bezpośredniego spożycia.
52. Rumba Ożarówska. Jedna z najlepszych odmian dla przetwórstwa. Owoce zawierają najwięcej witaminy C ze wszystkich znanych odmian pomidora gruntowego. Są średniej wielkości (masa ok. 90 g), bardzo kształtne, lekko spłaszczone, dobrze odrywające się od rośliny. Cechą charakterystyczną jest piękna barwa (kolor arbuzowaty) uwarunkowana genetycznie. Owoce mięsiste, z dużą ilością komór nasiennych, twarde, odporne na pękanie i zgniatanie. Bardzo smaczne; odpowiedni stosunek cukrów do kwasów oraz odpowiednią ilość kwasów organicznych decydują o przydatności dla przetwórstwa. Odmiana wczesna, bardzo plenna, tolerancyjna na choroby.
53. Talon. Odmiana wyhodowana z przeznaczeniem dla przetwórstwa - na przecier i soki oraz na domowe przetwory, bardzo smaczna. Owoce intensywnie czerwone, o masie ok. 150g, lekko spłaszczone, o lekko żebrowanej powierzchni, bardzo twarde. Miąższ arbuzowaty, jednolity, mięsisty, niezwykle aromatyczny. Owoce nie wykazują tendencji do zniekształceń i pękania, dobrze odrywają się od szypułki. Rośliny o średniej sile wzrostu i nieco rozpierzchłym pokroju. Odmiana karłowa, wiotkołodygowa, średniowczesna (ok. 80dni od posadzenia rozsady do zbioru owoców), bardzo plenna.
54. Ułan. Odmiana wiotkołodygowa, samokończąca, średnio wczesna, przydatna do przetwórstwa i bezpośredniego spożycia. Owoce o masie 100-150 g, kuliste, lekko spłaszczone, gładkie, bardzo twarde, intensywnie czerwone. Miąższ purpurowo-czerwony jednolity bardzo smaczny. Owoce mięsiste z małą ilością komór nasiennych rozmieszczonych regularnie po obwodzie. Łatwo odrywają się od rośliny.
55. Faworyt. Odmiana średniowczesna, przeznaczona do uprawy w gruncie przy palikach. Rośliny o średniej sile wzrostu, zwartym pokroju i bujnym ulistnieniu. Najlepiej prowadzić je na 2-3 pędy. Owoce bardzo duże, osiągające wagę do 0,5 kg, z cienką malinową skórką, lekko spłaszczone, nieco żebrowane. Miąższ bardzo mięsisty, smaczny, barwy malinoworóżowej z niewielką ilością nasion.
Adresy z których korzystałam:
www.store.tomatofest.com
www.tomatohobby.eu
www.tomaten-atlas.de
Odmiany pomidorów skopiowałam ze strony www.eszkola-wielkopolska - usunełam F1 i odmiany zagraniczne. A te wymienione poniżej sprawdzę - czy są napewno polskie.
ODMIANY POMIDORÓW
Odmiany wczesne:
Malinowy Olbrzym - Niezwykle atrakcyjna, średnio późna odmiana. Rośliny o ciągłym, silnym wzroście - wymagają uprawy przy palikach. Wskazane prowadzenie na 1 lub 2 pędy. Owoce bardzo duże powyżej 200g, lekko spłaszczone o powierzchni żebrowanej, pokryte delikatną skórką, mięsiste o dużej ilości małych komór nasiennych. Miąższ o zabarwieniu różowo-malinowym. Wyjątkowo smaczna, poszukiwana na rynku. Lepsze wybarwienie owocu występuje przy pogodzie słonecznej.
Malinowy Ożarowski - Pomidory ważą około stu dwudziestu gram. Mają kulistospłaszczony kształt.Odmiana wysokorosnąca o wczesnej porze dojrzewania owoców. Rośliny o liściach typu ziemniaczanego, silnie rosnące, wymagające palikowania. Owoce bardzo kształtne, kulisto-spłaszczone, bez zniekształceń, o pięknej malinowej barwie. Charakteryzuje się wyrównaną wielkością owoców (masa około 100-120 g) i wspaniałym smakiem. Przeznaczona do uprawy w polu, ale może być uprawiana również w wysokich tunelach foliowych.
Malinowy Retro - Pomidory są wczesne, o malinowej barwie i wadze ponad sto gram. Odmiany wczesne i średniowieczne o podłużonych owocach.
Alfa - odmiana wybitnie wczesna samokończąca i wiotkołodygowa, owocuje obficie, wiąże owoce nawet w niesprzyjających warunkach. Niskie, zwarte rośliny, owoce kuliste, małe o wadze 40-60g, gładkie, bardzo słabo żebrowane; barwa ognistoczerwona z zanikającą piętką, mięsistość - średnia i duża.
Tempo - odmiana samokończąca i sztywnołodygowa, owoce kuliste, trochę spłaszczone, średnia waga jednego pomidora 65g, a więc niezbyt duże, owoce gładkie, bardzo lekko karbowane, jednolicie czerwone, bez zielonej piętki; raczej mało plenne, ale zawierające dużo suchej masy, a więc są dobre do przetwórstwa.
Krakowski Wczesny – odmiana wysoka, owoce duże (średnia waga 100g), mięsiste, kuliste, żebrowane; czasem występuje żółta piętka.
Alka- odmiana karłowa, wiotkołodygowa, owoce stosunkowo duże, ponieważ ich waga może dochodzić do 90 g, owoce owalne, kształtne i gładkie.
Atol - Odmiana wczesna, samokończąca. Owoce dość duże o masie około 100g, twarde, okrągłe, bez piętki, mięsiste, czerwone, bardzo smaczne. Odmiana obficie owocująca, przeznaczona na świeży rynek i do przetwórstwa. Charakteryzuje się dużym udziałem plonu handlowego w ogólnym i tolerancją na zarazę ziemniaka.
Jawor - odmiana sztywnołodygowa, samokończąca, wczesna. Tworzy owoce bardzo kształtne, kuliste, bez piętki, o masie około 100 g. Bardzo plenna, odporna pękanie, polecana do uprawy towarowej w większym zagęszczeniu. Bardzo smaczne owoce przydatne są zarówno do bezpośredniego spożycia jak i do przetwórstwa.
Beta - Odmiana bardzo wczesna, karłowa. Owoce kulistospłaszczone, o ładnej intensywnie spłaszczonej skórce. Polecana do przemysłu przetwórczego oraz dla działkowiczów.
Maskotka - cherry, odmiana ma czerwone kuliste owoce, które mają wagę około trzydziestu gram, średnica 3-4 cm. Wysokośc rośliny 50 cm.
Halicz - pomidory mają kulisty kształt, są twardawe i ważą około dziewięćdziesięciu gram.
Syriusz - owoce tej odmiany ważą około stu dwudziestu gram, są średnio twarde
i mają spłaszczony kształt.
Prymus - pomidory mają czerwony kolor, są kulistospłaszczone i ważą około dziewięćdziesięciu gram.
Odmiany średnio-wczesne:
Anula – średnio-wczesna odmiana. Owoce o ciężarze 90-120 g, intensywnie czerwone, gładkie, bez piętki, mięsiste, bardzo twarde z małą ilością komór nasiennych. Owoce zróżnicowane w kształcie: elipsoidalne i kuliste, odporne na pękanie, dobrze znoszące transport. Bezkolankowa szypułka ułatwia odrywanie się owoców od rośliny. Odporna na wirus mozaiki pomidora, tolerancyjna na choroby pochodzenia grzybowego.
Riposta- odmiana plenna, samokończąca i wiotkołodygowa, owoce kuliste i lekko wydłużone o wadze 70-80g, gładkie, ceglastoczerwone, bardzo mięsisite.
Unita – odmiana samokończąca i wiotkołodygowa, owoce kuliste, lekko spłaszczone, duże, bo średnia waga jednego pomidora wynosi 80-100g; odmiana raczej na bezpośrednie spożycie, ale może też być stosowana do przetwórstwa.
Venture – odmiana samokończąca i wiotkołodygowa, owoce kuliste lub lekko spłaszczone, średnia waga jednego pomidora 90g, a więc dość duże, bez zielonej piętki, jasnoczerwona barwa; nadają się do bezpośredniego spożycia, średnio przedatne do przetwórstwa, bo mają mniej suchej masy; odmiana ostatnio bardzo popularna w Polsce, najplenniejsza.
Jasta – odmiana samokończąca i wiotkołodygowa, owoce czerwone, kuliste, szybko mięknące, średnia waga jednego pomidora 70g, a więc niezbyt duże; nadają się do przetwórstwa i do jedzenia bezpośrednio; odmiana bardzo szybko rosnąca.
Grand – odmiana samokończąca i wiotkołodygowa, owoce czerwone bez zielonej piętki, kuliste, średnio spłaszczone, średnia waga jednego pomidora 70g, a więc niezbyt duże, smaczne; dobre do bezpośredniego spożycia.
Najwcześniejszy (ale średniowczesny) – odmiana wiotkołodygowa, bardzo duża suchej masy, owoce średniej wielkości (70g), kuliste, lekko spłaszczone, bardzo rzadko występuje zielona (żółta) piętka; doskonałe do przetwórstwa (przede wszystkim przemysłowego), ale i do bezpośredniego spożycia; odmiana bardzo plenna.
Turbacz - Są to twarde, lekko spłaszczone pomidory, które ważą około stu gram.
Płomień - Pomidory tej odmiany mają czerwony kolor, kulisty kształt i ważą około stu pięćdziesięciu gram. Odmiana, średnio wczesna, polecana do uprawy w gruncie oraz w tunelach foliowych, wymaga palikowania. Rośliny o silnym wzroście, odporne na wirusa mozaiki tytoniu. Owoce duże (120-150 g), kuliste, wyrównane w wielkości i kształcie, intensywnie czerwone, bez piętki, bardzo smaczne. Najlepsze efekty uzyskuje się przy prowadzeniu roślin na dwa pędy.
Złoty Ożarowski – Pomarańczowe pomidorki o kulistym kształcie, ważące do stu pięćdziesięciu gram. Odmiana o ciągłym wzroście i pięknych pomarańczowych owocach. Owoce duże i bardzo duże (średnia masa około 120 g), gładkie, bez piętki, dosyć twarde, mięsiste, okrągłe lub lekko wydłużone, bardzo smaczne. Średnio wczesna, bardzo plenna, odporna na wirus mozaiki pomidora. Polecana do amatorskiej uprawy w gruncie przy palikach oraz w tunelach foliowych.
Jeremi - Owoce tej odmiany mają czerwoną barwę, są kuliste i ważą ponad sto gram.
Kmicic - .Odmiana samokończąca, średnio wczesna. Rośliny o pokroju wzniesionym, dość zwartym. Owoce o masie 50-60 g, wydłużone, gruszkowate, intensywnie czerwone. Wyróżnia się wysoką zawartością wit.C w owocach i wysokim plonem wczesnym. Owoce mają jednolitą krwistoczerwoną barwę miąższu; są 2-3 komorowe, bardzo twarde, odporne na zgniatanie i pękanie. Łatwo odrywają się od rośliny. Bardzo plenna, wcześnie dojrzewająca, sprawdzająca się w uprawie nawet w lata o złych warunkach atmosferycznych. Doskonały surowiec do przetwórstwa głównie na keczup i do konserwowania owoców w całości oraz do bezpośredniego spożycia.
Riposta - Owoce tej odmiany są twardawe, o kształcie kulisto spłaszczonym i wadze ponad sto gram.
Jokato - Pomidory maja barwę pomarańczowożółtą, podłużny kształt i ważą około osiemdziesięciu gram.
Bursztyn - Pomidory mają mocno pomarańczowy kolor. Kształt owoców jest kulisty. Waga około stu gram
Odmiany późne:
Konsul - Pomidory ważą około siedemdziesięciu gram, są owalne i bardzo twarde. Jest to odmiana średnio późna.
Atlas - Owoce tej odmiany są delikatnie spłaszczone, twardawe o wadze ponad sto gram.
Bazalt - Są to bardzo twarde, owalne pomidory. Ważą około osiemdziesięciu gram. Jest to odmiana średnio późna.
Granit - Jest odmianą średnio późną. Pomidory są bardzo twarde, mają owalny kształt i ważą około dziewięćdziesięciu gram.
Kalcy - Kształt pomidorów jest owalny i wydłużony. Są one bardzo twarde
i ważą około dziewięćdziesięciu gram.
Reper - średnio późny, średniej wielkości, mięsisty o gładkiej powierzchni, plenny, duża odporność na choroby, trwały w transporcie
Gem – odmiana późna samokończąca i sztywnołodygowa, plenna, dość odporna na choroby; owoce kuliste i kulistospłaszczone o wadze 40-60 gram, gładkie,
z zanikającą piętką, czerwone; mięsistość – średnia; owoce twarde nadają się do transportu, dojrzewają dobrze po zbiorze.
Kirys – odmiana samokończąca i wiotkołodygowa, owoce średniej wielkości, kuliste
i nieco spłaszczone, intensywnie czerwone lub ciemnoczerwone; średnia waga owocu to 80 gram; bardzo dobre na przetwory, soczyste i o dużej zawartości suchej masy.
Odmiany średnio-późne:
Szkarłatna kula – odmiana wiotkołodygowa , dość plenna, średnia waga jednego pomidora 80g, szkarłatna (ciemna) barwa owoców, dużą miąższu, ale i galaretki,
a więc owoce soczyste, nadają się na przetwory.
Tum – odmiana średniopóźna, wiotkołodygowa, plenna; owoce kuliste zwężające się na końcu w „dzióbek’’ , średnia waga jednego pomidora ok. 70g, a więc niezbyt duże; nadają się do ogólnego zastosowania.
Zdjęcie z http://tatianastomatobase.com/ |
Zdjęcie z http://tatianastomatobase.com/ |
44. Pomidor GRANDPA CHARLIE - odmiana wysoka, 80 dni, liście ziemniaczane. Stara odmiana. Przywieziona z Polski do USA ok. 1904r.
Owoce duże o wadze 400-900g, typu befsztyk. Smak podobny do Brandywine.
Dobrze plonuje. Duża tolerancja na choroby i wysoką temperaturę.
Zdjęcie z www.tomatohobby.eu |
45. Debbie. Owoce małe do średnich. Czerwone, pomarańczowe u nasady. Typ "wołowego mięsa", mięsiste z małą ilością soku. Odmiana bardzo silnie rosnąca, obficie ulistniona. Późna - 85 dni.
46. Jennie. Stanley Hajkowski przywiózł do Massachusetts w 1900 roku nasiona tych pomidorow z Polski. Do Polski trafiły z Uralu. Przechował je wnuk Richard Penziński. Pomidory koloru różowego, gładkie, typu befsztyk. Roślina wysoka, odporna na choroby.
47. Polish C
Zdjęcie z http://tatianastomatobase.com/ |
48. Sabała. Odmiana sztywnołodygowa, średnio wczesna, doskonała dla przetwórstwa i do bezpośredniego spożycia. Rośliny o zwartej, krępej budowie i ciemnozielonej barwie liści. Owoce dość duże, kuliste, kształtne, gładkie, bardzo twarde (około 100 g). Mają po 4-6 komór nasiennych rozmieszczonych regularnie, o grubych ściankach obwodowych. Miąższ purpurowo-czerwony, jednolity, bardzo smaczny.
49. Hubal. Odmiana średnio wczesna, wiotkołodygowa, samokończąca, polecana szczególnie dla przetwórstwa (soki, koncentraty). Owoce intensywnie czerwone o masie ok. 120-150 g, kuliste, czasami kanciaste, bardzo kształtne, gładkie lub słabo żebrowane, bez piętki. Cechą wyróżniającą jest duża twardość owoców i zdolność do długiego trzymania wartości konsumpcyjnej po zbiorze (do 10 dni) tzn. nie miękną i nie zmieniają smaku. Miąższ jednolity, purpurowo-czerwony, uwarunkowany genem ogc. Ponadto do odmiany wprowadzono gen hp warunkujący wysoką zawartość likopenu. Owoce dobrze odrywają się od szypułki. W plonie handlowym owoce o średnicy powyżej 6 cm stanowią około 60 %. Plon ok. 60-70 t/ha. Charakteryzuje się bardzo dobrym "polskim" smakiem.
50. Lancet. Odmiana średniowczesna. Rośliny wiotkołodygowe, silnie rosnące, o luźnym pokroju, tworzące podwojne lub pojedyncze grona. Owoce wydłuzone, bardzo kształtne, intensywnie gładkie i bardzo twarde. Miąższ krwistoczerwony, jednolity, bez widocznego rdzenia. Owoce 3-, 4-komorowe z małym, płytkim zagłębieniem kielichowym; dobrze odrywają się od rośliny i nie wykazują tendencji do zniekształceń i pękania. Odmiana bardzo plenna, tolerancyjna na zarazę ziemniaka i alternariozę. Przeznaczona do bezpośredniego spożycia, przetwórstwa (soki, przeciery, kostka) i mrożenia.
51. Poranek. Odmiana wczesna, wiotkołodygowa, dobrze znosząca niskie temperatury. Owoce kuliste, lekko spłaszczone o masie około 60-80 g, dobrze wybarwione, bez piętki, odporne na pękanie. Może być uprawiana z siewu wprost do gruntu. Tolerancyjna na zarazę ziemniaka. Przeznaczona dla przemysłu przetwórczego i do bezpośredniego spożycia.
52. Rumba Ożarówska. Jedna z najlepszych odmian dla przetwórstwa. Owoce zawierają najwięcej witaminy C ze wszystkich znanych odmian pomidora gruntowego. Są średniej wielkości (masa ok. 90 g), bardzo kształtne, lekko spłaszczone, dobrze odrywające się od rośliny. Cechą charakterystyczną jest piękna barwa (kolor arbuzowaty) uwarunkowana genetycznie. Owoce mięsiste, z dużą ilością komór nasiennych, twarde, odporne na pękanie i zgniatanie. Bardzo smaczne; odpowiedni stosunek cukrów do kwasów oraz odpowiednią ilość kwasów organicznych decydują o przydatności dla przetwórstwa. Odmiana wczesna, bardzo plenna, tolerancyjna na choroby.
53. Talon. Odmiana wyhodowana z przeznaczeniem dla przetwórstwa - na przecier i soki oraz na domowe przetwory, bardzo smaczna. Owoce intensywnie czerwone, o masie ok. 150g, lekko spłaszczone, o lekko żebrowanej powierzchni, bardzo twarde. Miąższ arbuzowaty, jednolity, mięsisty, niezwykle aromatyczny. Owoce nie wykazują tendencji do zniekształceń i pękania, dobrze odrywają się od szypułki. Rośliny o średniej sile wzrostu i nieco rozpierzchłym pokroju. Odmiana karłowa, wiotkołodygowa, średniowczesna (ok. 80dni od posadzenia rozsady do zbioru owoców), bardzo plenna.
54. Ułan. Odmiana wiotkołodygowa, samokończąca, średnio wczesna, przydatna do przetwórstwa i bezpośredniego spożycia. Owoce o masie 100-150 g, kuliste, lekko spłaszczone, gładkie, bardzo twarde, intensywnie czerwone. Miąższ purpurowo-czerwony jednolity bardzo smaczny. Owoce mięsiste z małą ilością komór nasiennych rozmieszczonych regularnie po obwodzie. Łatwo odrywają się od rośliny.
55. Faworyt. Odmiana średniowczesna, przeznaczona do uprawy w gruncie przy palikach. Rośliny o średniej sile wzrostu, zwartym pokroju i bujnym ulistnieniu. Najlepiej prowadzić je na 2-3 pędy. Owoce bardzo duże, osiągające wagę do 0,5 kg, z cienką malinową skórką, lekko spłaszczone, nieco żebrowane. Miąższ bardzo mięsisty, smaczny, barwy malinoworóżowej z niewielką ilością nasion.
Adresy z których korzystałam:
www.store.tomatofest.com
www.tomatohobby.eu
www.tomaten-atlas.de
Odmiany pomidorów skopiowałam ze strony www.eszkola-wielkopolska - usunełam F1 i odmiany zagraniczne. A te wymienione poniżej sprawdzę - czy są napewno polskie.
ODMIANY POMIDORÓW
Odmiany wczesne:
Malinowy Olbrzym - Niezwykle atrakcyjna, średnio późna odmiana. Rośliny o ciągłym, silnym wzroście - wymagają uprawy przy palikach. Wskazane prowadzenie na 1 lub 2 pędy. Owoce bardzo duże powyżej 200g, lekko spłaszczone o powierzchni żebrowanej, pokryte delikatną skórką, mięsiste o dużej ilości małych komór nasiennych. Miąższ o zabarwieniu różowo-malinowym. Wyjątkowo smaczna, poszukiwana na rynku. Lepsze wybarwienie owocu występuje przy pogodzie słonecznej.
Malinowy Ożarowski - Pomidory ważą około stu dwudziestu gram. Mają kulistospłaszczony kształt.Odmiana wysokorosnąca o wczesnej porze dojrzewania owoców. Rośliny o liściach typu ziemniaczanego, silnie rosnące, wymagające palikowania. Owoce bardzo kształtne, kulisto-spłaszczone, bez zniekształceń, o pięknej malinowej barwie. Charakteryzuje się wyrównaną wielkością owoców (masa około 100-120 g) i wspaniałym smakiem. Przeznaczona do uprawy w polu, ale może być uprawiana również w wysokich tunelach foliowych.
Malinowy Retro - Pomidory są wczesne, o malinowej barwie i wadze ponad sto gram. Odmiany wczesne i średniowieczne o podłużonych owocach.
Alfa - odmiana wybitnie wczesna samokończąca i wiotkołodygowa, owocuje obficie, wiąże owoce nawet w niesprzyjających warunkach. Niskie, zwarte rośliny, owoce kuliste, małe o wadze 40-60g, gładkie, bardzo słabo żebrowane; barwa ognistoczerwona z zanikającą piętką, mięsistość - średnia i duża.
Tempo - odmiana samokończąca i sztywnołodygowa, owoce kuliste, trochę spłaszczone, średnia waga jednego pomidora 65g, a więc niezbyt duże, owoce gładkie, bardzo lekko karbowane, jednolicie czerwone, bez zielonej piętki; raczej mało plenne, ale zawierające dużo suchej masy, a więc są dobre do przetwórstwa.
Krakowski Wczesny – odmiana wysoka, owoce duże (średnia waga 100g), mięsiste, kuliste, żebrowane; czasem występuje żółta piętka.
Alka- odmiana karłowa, wiotkołodygowa, owoce stosunkowo duże, ponieważ ich waga może dochodzić do 90 g, owoce owalne, kształtne i gładkie.
Atol - Odmiana wczesna, samokończąca. Owoce dość duże o masie około 100g, twarde, okrągłe, bez piętki, mięsiste, czerwone, bardzo smaczne. Odmiana obficie owocująca, przeznaczona na świeży rynek i do przetwórstwa. Charakteryzuje się dużym udziałem plonu handlowego w ogólnym i tolerancją na zarazę ziemniaka.
Jawor - odmiana sztywnołodygowa, samokończąca, wczesna. Tworzy owoce bardzo kształtne, kuliste, bez piętki, o masie około 100 g. Bardzo plenna, odporna pękanie, polecana do uprawy towarowej w większym zagęszczeniu. Bardzo smaczne owoce przydatne są zarówno do bezpośredniego spożycia jak i do przetwórstwa.
Beta - Odmiana bardzo wczesna, karłowa. Owoce kulistospłaszczone, o ładnej intensywnie spłaszczonej skórce. Polecana do przemysłu przetwórczego oraz dla działkowiczów.
Maskotka - cherry, odmiana ma czerwone kuliste owoce, które mają wagę około trzydziestu gram, średnica 3-4 cm. Wysokośc rośliny 50 cm.
Halicz - pomidory mają kulisty kształt, są twardawe i ważą około dziewięćdziesięciu gram.
Syriusz - owoce tej odmiany ważą około stu dwudziestu gram, są średnio twarde
i mają spłaszczony kształt.
Prymus - pomidory mają czerwony kolor, są kulistospłaszczone i ważą około dziewięćdziesięciu gram.
Odmiany średnio-wczesne:
Anula – średnio-wczesna odmiana. Owoce o ciężarze 90-120 g, intensywnie czerwone, gładkie, bez piętki, mięsiste, bardzo twarde z małą ilością komór nasiennych. Owoce zróżnicowane w kształcie: elipsoidalne i kuliste, odporne na pękanie, dobrze znoszące transport. Bezkolankowa szypułka ułatwia odrywanie się owoców od rośliny. Odporna na wirus mozaiki pomidora, tolerancyjna na choroby pochodzenia grzybowego.
Riposta- odmiana plenna, samokończąca i wiotkołodygowa, owoce kuliste i lekko wydłużone o wadze 70-80g, gładkie, ceglastoczerwone, bardzo mięsisite.
Unita – odmiana samokończąca i wiotkołodygowa, owoce kuliste, lekko spłaszczone, duże, bo średnia waga jednego pomidora wynosi 80-100g; odmiana raczej na bezpośrednie spożycie, ale może też być stosowana do przetwórstwa.
Venture – odmiana samokończąca i wiotkołodygowa, owoce kuliste lub lekko spłaszczone, średnia waga jednego pomidora 90g, a więc dość duże, bez zielonej piętki, jasnoczerwona barwa; nadają się do bezpośredniego spożycia, średnio przedatne do przetwórstwa, bo mają mniej suchej masy; odmiana ostatnio bardzo popularna w Polsce, najplenniejsza.
Jasta – odmiana samokończąca i wiotkołodygowa, owoce czerwone, kuliste, szybko mięknące, średnia waga jednego pomidora 70g, a więc niezbyt duże; nadają się do przetwórstwa i do jedzenia bezpośrednio; odmiana bardzo szybko rosnąca.
Grand – odmiana samokończąca i wiotkołodygowa, owoce czerwone bez zielonej piętki, kuliste, średnio spłaszczone, średnia waga jednego pomidora 70g, a więc niezbyt duże, smaczne; dobre do bezpośredniego spożycia.
Najwcześniejszy (ale średniowczesny) – odmiana wiotkołodygowa, bardzo duża suchej masy, owoce średniej wielkości (70g), kuliste, lekko spłaszczone, bardzo rzadko występuje zielona (żółta) piętka; doskonałe do przetwórstwa (przede wszystkim przemysłowego), ale i do bezpośredniego spożycia; odmiana bardzo plenna.
Turbacz - Są to twarde, lekko spłaszczone pomidory, które ważą około stu gram.
Płomień - Pomidory tej odmiany mają czerwony kolor, kulisty kształt i ważą około stu pięćdziesięciu gram. Odmiana, średnio wczesna, polecana do uprawy w gruncie oraz w tunelach foliowych, wymaga palikowania. Rośliny o silnym wzroście, odporne na wirusa mozaiki tytoniu. Owoce duże (120-150 g), kuliste, wyrównane w wielkości i kształcie, intensywnie czerwone, bez piętki, bardzo smaczne. Najlepsze efekty uzyskuje się przy prowadzeniu roślin na dwa pędy.
Złoty Ożarowski – Pomarańczowe pomidorki o kulistym kształcie, ważące do stu pięćdziesięciu gram. Odmiana o ciągłym wzroście i pięknych pomarańczowych owocach. Owoce duże i bardzo duże (średnia masa około 120 g), gładkie, bez piętki, dosyć twarde, mięsiste, okrągłe lub lekko wydłużone, bardzo smaczne. Średnio wczesna, bardzo plenna, odporna na wirus mozaiki pomidora. Polecana do amatorskiej uprawy w gruncie przy palikach oraz w tunelach foliowych.
Jeremi - Owoce tej odmiany mają czerwoną barwę, są kuliste i ważą ponad sto gram.
Kmicic - .Odmiana samokończąca, średnio wczesna. Rośliny o pokroju wzniesionym, dość zwartym. Owoce o masie 50-60 g, wydłużone, gruszkowate, intensywnie czerwone. Wyróżnia się wysoką zawartością wit.C w owocach i wysokim plonem wczesnym. Owoce mają jednolitą krwistoczerwoną barwę miąższu; są 2-3 komorowe, bardzo twarde, odporne na zgniatanie i pękanie. Łatwo odrywają się od rośliny. Bardzo plenna, wcześnie dojrzewająca, sprawdzająca się w uprawie nawet w lata o złych warunkach atmosferycznych. Doskonały surowiec do przetwórstwa głównie na keczup i do konserwowania owoców w całości oraz do bezpośredniego spożycia.
Riposta - Owoce tej odmiany są twardawe, o kształcie kulisto spłaszczonym i wadze ponad sto gram.
Jokato - Pomidory maja barwę pomarańczowożółtą, podłużny kształt i ważą około osiemdziesięciu gram.
Bursztyn - Pomidory mają mocno pomarańczowy kolor. Kształt owoców jest kulisty. Waga około stu gram
Odmiany późne:
Konsul - Pomidory ważą około siedemdziesięciu gram, są owalne i bardzo twarde. Jest to odmiana średnio późna.
Atlas - Owoce tej odmiany są delikatnie spłaszczone, twardawe o wadze ponad sto gram.
Bazalt - Są to bardzo twarde, owalne pomidory. Ważą około osiemdziesięciu gram. Jest to odmiana średnio późna.
Granit - Jest odmianą średnio późną. Pomidory są bardzo twarde, mają owalny kształt i ważą około dziewięćdziesięciu gram.
Kalcy - Kształt pomidorów jest owalny i wydłużony. Są one bardzo twarde
i ważą około dziewięćdziesięciu gram.
Reper - średnio późny, średniej wielkości, mięsisty o gładkiej powierzchni, plenny, duża odporność na choroby, trwały w transporcie
Gem – odmiana późna samokończąca i sztywnołodygowa, plenna, dość odporna na choroby; owoce kuliste i kulistospłaszczone o wadze 40-60 gram, gładkie,
z zanikającą piętką, czerwone; mięsistość – średnia; owoce twarde nadają się do transportu, dojrzewają dobrze po zbiorze.
Kirys – odmiana samokończąca i wiotkołodygowa, owoce średniej wielkości, kuliste
i nieco spłaszczone, intensywnie czerwone lub ciemnoczerwone; średnia waga owocu to 80 gram; bardzo dobre na przetwory, soczyste i o dużej zawartości suchej masy.
Odmiany średnio-późne:
Szkarłatna kula – odmiana wiotkołodygowa , dość plenna, średnia waga jednego pomidora 80g, szkarłatna (ciemna) barwa owoców, dużą miąższu, ale i galaretki,
a więc owoce soczyste, nadają się na przetwory.
Tum – odmiana średniopóźna, wiotkołodygowa, plenna; owoce kuliste zwężające się na końcu w „dzióbek’’ , średnia waga jednego pomidora ok. 70g, a więc niezbyt duże; nadają się do ogólnego zastosowania.
Lista bedzie uzupełniana.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz