Książki opisujące trujące rośliny:
1. Złotokap zwyczajny, Laburnum anagyroides Medik. – złotokap pospolity, złotodeszcz.
gatunek należący do
rodziny bobowatych. Pochodzi z południowo-wschodniej Europy.
W Polsce
uprawiany jako roślina ozdobna. Występuje również
jako kenofit lokalnie zadomowiony na pojedynczych stanowiskach w
lasach w zachodniej części kraju, np. w Wielkopolskim Parku Narodowym. Krzew lub małe drzewko – do 7 m. Występuje w
świetlistych lasach, na zrębach i skalnych zboczach. Lubi kamieniste gleby i
ciepłe położenia.
Należy do najbardziej trujących ze wszystkich
występujących u nas krzewów.
Wszystkie części rośliny zawierają trujące alkaloidy. Trucizna cytyzyna, paraliżująca nerwy, znajduje
się przede wszystkim w kwiatach, nasionach i korzeniach; przy czym najwięcej
jest jej w nasionach (1,5%), w liściach jest już pięciokrotnie mniej.
Dla większości zwierząt złotokap jest trujący. Szczególnie wrażliwe na zatrucia są konie. Kozy nie są wrażliwe na złotokap, jednak dają mięso i mleko zatrute. Odporne są natomiast owce i zające. Zatrucia zdarzają się też u ludzi, zwłaszcza zagrożone są dzieci. W ich przypadku śmierć może nastąpić po spożyciu 2-10 nasion złotokapu. Dorośli po zjedzeniu 30-40 nasion. Do zatruć dojść może też w przypadku spożycia miodu zbieranego przez pszczoły z kwiatów złotokapu.
Dla większości zwierząt złotokap jest trujący. Szczególnie wrażliwe na zatrucia są konie. Kozy nie są wrażliwe na złotokap, jednak dają mięso i mleko zatrute. Odporne są natomiast owce i zające. Zatrucia zdarzają się też u ludzi, zwłaszcza zagrożone są dzieci. W ich przypadku śmierć może nastąpić po spożyciu 2-10 nasion złotokapu. Dorośli po zjedzeniu 30-40 nasion. Do zatruć dojść może też w przypadku spożycia miodu zbieranego przez pszczoły z kwiatów złotokapu.
Liście złotokapu. |
Strąki z owocami. |
2. Śnieguliczka biała, Symphoricarpos albus
Duhamel – syn. śnieguliczka białojagodowa
Gatunek
krzewu z rodziny przewiertniowatych. Pochodzi z Ameryki Północnej, gdzie
występuje od Kalifornii po Alaskę. Od dawna spotyka się ją jako roślinę uprawną
lub zdziczałą w Europie Środkowej. W Polsce jest powszechnie uprawiana, czasami
przejściowo dziczeje (efemerofit). Roślina trująca. Owoce zawierają
saponiny i alkaloidy powodujące zatrucia po spożyciu ich w dużej ilości.
Objawami są początkowo wymioty, przeczyszczenie, podrażnienie przewodu
pokarmowego,Mogą też wystąpić zaburzenia nerwowe: początkowo silne pobudzenie,
następnie ospałość , majaczenie, śpiącza i zaburzenia świadomości. Zatrucia leczy się płukaniem żołądka i
objawowo. Dzieci lubią zrywać i zgniatać owoce śnieguliczki (pękają z
trzaskiem).
Wydobywający się przy tym sok może jednak podrażniać skórę. Dla ptaków
zwłaszcza drozdów są jadalne.
Białe owoce. |
3. Bez czarny Sambucus nigra L. – dziki bez czarny, bez lekarski, bez pospolity, bzowina, bzina,
buzina, hyczka, hyćka.
Gatunek
rośliny z rodziny piżmaczkowatych, dawniej zaliczany był także do rodziny
bzowatych i przewiertniowatych W Polsce
jest pospolity na całym obszarze kraju. .Poza Europą północną i wschodnią oraz
Afryką północną, gatunek zawleczony został także na inne kontynenty - do
wschodniej części Ameryki Północnej, do południowej Australii i na Nową Zelandię,
a także do wschodnich Chin. Zazwyczaj wysoki krzew, rzadko drzewo. Osiąga
wysokość do 10 m. Żyje do 25 lat.
Wszystkie części
rośliny zawierają w różnej ilości trujący glikozyd sambunigrynę. które dla ludzi w większych ilościach są trujące. Jednakże wyższa
temperatura (gotowanie czy smażenie bez przykrycia) usuwa ich własności
trujące. Najczęściej dochodzi do zatrucia w wyniku spożycia niedojrzałych
owoców. Objawami zatrucia są: osłabienie, bóle i zawroty głowy, nudności,
wymioty, biegunka, przyspieszenie tętna i zaburzenia oddychania aż do duszności
włącznie. Pierwsza pomoc polega na sprowokowaniu wymiotów i płukaniu żołądka.
Owoce nie nadają się do spożycia na surowo. Jednak z dojrzałych owoców można
robić konfitury, dżemy, kisiele, soki, można je także suszyć. Zawierają cukry,
witaminy (głównie B i C), kwasy organiczne i inne związki. W procesie
gotowania i suszenia, glikozyd i sambunigryna wytrąca się i bez czarny, można spożywać bez żadnych obaw.
Owoce muszą być dojrzałe nie
zielone (zielone są trujące!)
4. Kruszyna pospolita Frangula alnus Mill. – szakłak kruszyna, troszczyna, wilczyna, drewno prochowe.Gatunek
krzewu należący do rodziny szakłakowatych. Występuje w prawie całej Europie. W
Polsce występuje pospolicie na całym niżu i w niższych położeniach górskich. W
luźnych lasach liściastych, również w mieszanych, wilgotnych zaroślach, na
torfowiskach, na wilgotnych glebach bezwapniowych, gliniastych i gliniasto-piaszczystych.
Wys. 1-3 m, czasami do 7 m.
Owoce dla ludzi niesmaczne i trujące, jednak stanowią przysmak wielu ptaków. Owoce
zjedzone w większych ilościach powodują u ludzi wymioty i silną biegunkę. Kora
zawiera glikozydy antrachinowe (m. in. frangulinę), flawonoidy,
garbniki, saponiny. Preparaty ziołowe z kory ze względu na uboczne działanie
(powodują przekrwienie miednicy małej) nie mogą być stosowane przez kobiety w
ciąży, podczas miesiączki, po operacji, przy hemoroidach, w stanach zapalnych
narządów jamy brzusznej. Po wieloletnim zmagazynowaniu kory zawarte w niej
substancje (początkowo trujące) są używane do spożądzenia środków
przeczyszczajacych i odrobaczających. .
Owoce
kruszyny (w przeciwieństwie do owoców podobnego szaklaka pospolitego)
dojrzewaja nierównomiernie, na krzewie
są jednocześnie i czerwone i czarne owoce.
Owoce kruszyny dojrzewaja nierównomiernie, na jednej roślinie widac owoce czarne, czerwone i zielone, w przeciwieństwie do owoców szakłaka, ktore dojrzewają jednocześnie. |
5. Różanecznik
żółty Rhododendron
luteum – różanecznik pontyjski, azalia pontyjska,
synonimy
polskie: azalia żółta, różanecznik żółty.
Należy do
rodziny wrzosowatych.Gatunek
pochodzi z Azji Zachodniej, duży obszar jego występowania znajduje się na
Kaukazie. Występuje też na Polesiu, Podolu, wyspach Morza Egejskiego,
południowej Austrii, Słowenii, w niektórych rejonach Rosji i w Kazachstanie. W
Polsce jedyne jego naturalne stanowisko znajduje się w południowo-wschodniej
części kraju w na terenie gminy Nowa Sarzyna w pobliżu Woli Zarczyckiej, powiat
leżajski. Występuje jako podszyt w lasach, przeważnie szpilkowych, albo na
glebach torfiastych. Krzew do 2,5 m wysokości o luźnej koronie. Stare krzewy
osiągają szerokość większą od wysokości. Na korzeniach tworzą się odrosty
korzeniowe. Kwitnie na początku maja, bardzo obficie. Kwiaty wydzielają odurzający, przyjemny
zapach, który można wyczuć nawet z odległości 200 m.
Roślina
trująca: liście i młode gałązki zawierają trujące glikozydy: rododendrynę, erykolinę, flawonoidy i andromedotoksynę
– najbardziej trującą z nich wszystkich.
U zwierząt zatrucia objawiają się
pobudzeniem, a następnie porażeniem układu nerwowego, ślinotokiem, zgrzytaniem
zębami, silnym bólem brzucha, przyspieszeniem oddechu i tętna, w końcu śmiercią
wskutek porażenia ośrodka oddechowego. U ludzi obserwowano tylko lekkie
zatrucia, objawiające się zawrotami i bólami głowy. Zatrucie możliwe jest
również poprzez miód wytworzony z jego nektaru
Jest objęty
w Polsce ścisłą ochroną gatunkową. Na jedynym w Polsce naturalnym jego
stanowisku utworzono rezerwat przyrody Kołacznia, o powierzchni zaledwie 10
arów. Główne skupisko rośliny w rezerwacie znajduje się na niewielkim, piaszczystym
pagórku i liczy kilkadziesiąt osobników (ale ze wzdlędu na zagęszczenie trudno
je policzyć). Pojedyncze osobniki występują w przylegającym lasku olszynowym.
Stanowisko to zostało odkryte w 1909 roku przez J. Jędrzejewskiego, nauczyciela
szkółki ludowej, a opisane przez prof. Mariana Raciborskiego. Rezerwat
utworzony został zarządzeniem ministra leśnictwa i przemysłu drzewnego 14
lutego 1957 roku w celu "zachowania naturalnego stanowiska azalii
pontyjskiej.
6. Jałowiec
sabiński Juniperus sabina L. – jałowiec
sawina, jałowiec sawiński.
Gatunek
krzewu iglastego należący do rodziny cyprysowatych.
Jego
ojczyzną są góry południowej Europy oraz Azji Mniejszej, Azji Środkowej i
Kaukazu a także Afryka Północna. W Polsce roślina bardzo rzadka na naturalnych
stanowiskach, tylko w Pieninach, w mijscach suchych, slonecznych, kamienistych
lub skalistych, w szczelinach skalnych, , na piargu i jako podszyt w lasach
modrzewiowych. Jest rośliną
niewybredną i ekspansywną.
Cała roślina
jest bardzo silnie trująca. Powoduje
mdłości, pobudzenie, zaburzenia rytmu serca, duszności, skurcze macicy i
paraliż układu nerwowego. Już 6 kropli olejku z tego jałowca uważane jest za
dawkę śmiertelną. Wszystkie części rośliny zawierają trujący, silnie i
nieprzyjemnie pachnący sabinol. Dawniej jałowiec sabiński był uprawiany
jako roślina lecznicza a wyciągi z młodych pędów służyły do wywoływania
miesiączek, ale także jako środek poronny -
co niejednokrotnie spowodowało śmierć kobiet. Wyciśnięty z pędów sok
może spowodować dość poważne oparzenia skórne. Obecnie jałowiec sabiński z
powodu toksyczności nie jest już stosowany wewnętrznie.
Jest to
gatunek jałowca, który pomagał Sabiną bronić się przed wyżem demograficznym i
to od nich wziął oficjalna nazwę.
7. Perełkowiec japoński, Styphnolobium japonicum (L.) Schott – szupin chiński,
szupin japoński, sofora japońska
W niektórych
ujęciach taksonomicznych zaliczany był do rodzaju Sophora (szupin).
Gatunek
drzewa z rodziny bobowatych. Pochodzi z Chin i i Korei, o wysokości do 25 m.
Sprowadzony do Europy w 1750 z Japonii. W Polsce sadzony w parkach i ogrodach botanicznych. Wszystkie części rośliny są trujące.
8. Trzmielina pospolita, t. zwyczajna Euonymus europaeus
Należy do rodziny dławiszowatych. Występuje w Europie i
Azji, w Polsce dość pospolity na całym obszarze, zwłaszcza w lasach łęgowych i
liściastych, nad brzegami, w zaroślach i zakrzewieniach śródpolnych.
Cała roślina
jest trująca, jednak zachętą do skosztowania są bardzo
atrakcyjne owoce dojrzewające późnym latem i wczesną jesienią. Zawierają
nasercowo działające glikozydy: ewobiozyd, ewomonozyd i ewonozyd. Objawy
zatrucia pojawiają się dopiero po 15 – 16 godzinach. Następuje
wzrost ciepłoty ciała, osłabienia, wymioty, biegunka, dreszcze, konwulsje,
zaburzenia układu krążenia, dychawica, zapaść. Możliwe są także uszkodzenia
nerek i wątroby. Dawka 30–40 nasion jest uważana za śmiertelną dla człowieka .Te
trujące nasiona nie szkodzą jednak ptakom, które trawią tylko osnówki, nasiona
zaś wydalają. Drugi gatunek rosnący w Polsce trzmielina
brodawkowata jest również trująca. w Polsce osiąga północno-zachodnią granicę
występowania.
Wiele ptaków, jak przykładowo rudziki, drozdy i sroki,
bardzo lubią pękające późnym latem owoce trzmieliny. Nasiona tego gatunku
bywają bardzo daleko zawleczone przez
ptaki, kiełkują jednak dopiero po 4-5
letniej przerwie spoczynkowej i przemrożeniu. Z drewna trzmieliny dawniej
sporządzano wrzeciona, obecnie węgiel rysunkowy.
Kora korzeni trzmieliny brodawkowatej zawiera większe
ilości gutaperki; jest to substancja podobna chemicznie do kauczuku.
9. Cis pospolity Taxus baccata
L.
w
Anglii zwany drzewem cmentarnym.
Należy do rodziny cisowatych, gatunek wiecznie zielonego iglastego drzewa
lub dużego krzewu o
spłaszczonych igłach bez przewodów żywicznych Występuje
naturalnie w Europie; na północy do południowej Skandynawii, na wschodzie do
Iranu (w Azji) oraz w północnej Afryce .Największe osobniki znane są z Kaukazu
i Szkocji.(Fortingall do 32 m wysokości i 9 m obwodu pnia.
Roślina trująca. We wszystkich częściach
rośliny, oprócz osnówki, znajdują się duże ilości trujących związków, przede
wszystkim taksyna. Występuje wiec w korze, drewnie i
korzeniach . Objawy zatrucia dotyczą przede wszystkim układu krwionośnego i
serca (spadek ciśnienia krwi, zaburzenia rytmu serca, migotanie komór).
Zatrucia zazwyczaj przypadkowe mogą okazać się śmiertelne, więc poszkodowany
powinien znaleźć się jak najszybciej w szpitalu.Stanowi szczególne zagrożenie dla zwierząt
domowych i gospodarskich. Weterynarze mówią że na ogół pierwszym objawem
zatrucia cisem jest niespodziewana śmierć. Znany jest przypadek padnięcia konia
w pięć minut po zjedzeniu igieł i gałązek cisa.Jest nieszkodliwy dla przeżuwaczy na przykład
saren i jeleni, które zjadają i niszczą młode rośliny. Również koty i króliki
zjadają je bez wiekszej szkody dla zdrowia.Według Pliniusza Starszego pisał, że
"naczynia podróżników" wykonane z drewna cisowego i wypelnione winem,
mogą otruć ludzi, ktorzy z nich piją
Popularny w ogrodach krzew iglasty kusi
czerwonymi jagodami, które w istocie są nasionami pokrytymi mięsistą sodkawa
osnówką (jedyną nietrującą częścią roślinną cisa). Nasiona z osnówką połknięte
w całości nie są niebezpieczne. Rozgryzione drażnią jednak błonę śluzową
przewodu pokarmowego, gdyż zawierają taksynę, która przedostawszy się do krwi,
powoduje zaburzenia układu oddechowego oraz pracy serca. Objawem zatrucia mogą
być kolka, biegunka i spadek ciśnienia tętniczego. Najbardziej trujące są igły
w zimie.
Gatunek objęty jest ścisłą ochroną gatunkową.
Jest najwcześniej chronioną rośliną w Polsce, bowiem chroniony jest od 1423
roku. Ochrona została ustanowiona na
mocy statutu warckiego, wydanego przez króla Władysława Jagiełłę, który chciał
ograniczyć eksport drewna cisowego z którego wyrabiano bardzo dobrej jakości
łuki. Kiedy ciś był jeszcze pospolitą na terenach Polski rośliną wieśniacy w
trosce o dobytek wycinali go w pobliżu swoich domostw, niszcząc to drzewo bez
opamiętania. Strata konia, najważniejszej siły roboczej, zwierzęcia będącego w wysokiej cenie – była
bowiem wielką stratą. Mimowolnymi samobójcami bywały też wolnopuszczane
króliki.
Cis
dostarcza pokarmu 24 gatunkom ptaków (m.in. kowalik, rudzik) i 8 gatunkom
ssaków (m.in. sarna, wiewiórka, zając).
10. Wawrzynek wilczełyko Daphne mezereum L.
Należy do
rodziny wawrzynkowatych. Występuje w całej Europie, w zachodniej Syberii, na
Ałtaju i Kaukazie, także w Azji Mniejszej. W Polsce na całym terytorium, ale
jest rośliną rzadką. Wawrzynek
jest zrzucającym liście na zimę krzewem, o wysokości do 150 cm
Cała roślina
jest dla ssaków bardzo silnie trująca. Zjedzenie 10-12 dojrzałych owoców może
spowodować śmierć dorosłego człowieka, dla dziecka nawet 1-2 owoce mogą być
śmiertelne,a ponoć 6
wystarczy by uśmiercić wilka!!! Co ciekawe dla owadów i ptaków roślina nie jest
szkodliwa. Owoce i liście zawierają dwa trujące
składniki: glikozyd dafninę i mezereinę. Ma słodko-cierpki smak. Pierwszymi
objawami zatrucia jest pieczenie i drętwienie ust, puchnięcie warg, krtani i
twarzy, ślinotok, chrypka oraz trudności w połykaniu. Potem pojawiają się silne
bóle brzucha i głowy, odurzenie, skurcze, wymioty i krwawe biegunki. Śmierć występuje
wskutek zatrzymania krążenia (zapaść). Roślina działa szkodliwie również na
skórę i błony śluzowe; już sam kontakt z nią, bez doustnego spożycia, może
powodować zaczerwienienie i obrzęki oraz pojawienie się pęcherzy na skórze.
Starczy kropla soku na skórę, by spowodować zapalenie skóry, a nawet powstanie
brzydkich ran. Równie fatalnie (o ile nie gorzej) wyglądają skutki konsumpcji.
Rokowania są poważne i trzecia część zatrutych może posiłku z wawrzynka nie
przeżyć.
W
Polsce występują dwa gatunki tego krzewu: wawrzynek wilczełyko i główkowy. Oba
objęte są ścisłą ochroną gatunkową, która ma uchronić je przed zrywaniem
gałązek z kwiatami na wczesnowiosenne bukiety.
11. Toxicodendron radicans,
commonly known as poison ivy (older synonyms are Rhus toxicodendron and Rhus
radicans) – bluszcz jadowity.
Należy do
rodziny nanerczowatych (Anacardiaceae). T. radicans rośnie na większej części
Ameryki Północnej, w tym kanadyjskich prowincjach; Morskiej, Quebec, Ontario,
Manitoba, i we wszystkich stanach USA na wschód od Gór Skalistych , a także w
górzystych obszarach Meksyku do około 1500 m n. p. m. Poza Ameryką Północną,
występuje również w umiarkowanej części Azji, w Japonii, Tajwanu, Rosji wyspy
Sachalin i Kurylach i w części Chin. Bluszcz jadowity i pokrewne mu rośliny
mają trzylistkowe liście wychodzące z kolanek łodygi. Rośliny te wydzielają
specyficzny olejek (urushiol), który w zetknięciu z proteinami skóry (zwłaszcza
w upalne dni) tworzy silnie piekącą, pęcherzykową czerwoną wysypkę, pojawiającą
się po kilku godzinach lub nawet dniach od momentu kontaktu z rośliną. Wysypka
przeradza się w czerwone pęcherzyki w których rozwija się stan zapalny, mogący
utrzymywać się nawet przed cztery tygodnie. Płyn, który wycieka z pęcherzy nie
zawiera środków trujących, dlatego nie jest niebezpieczny dla innych części
ciała oraz innych osób.
Warto
zapamiętać starą maksymę - „Jeśli liść ma listki trzy, omiń go, bo będzie
zły"
Zazwyczaj
dokładne umycie skóry wodą z mydłem w ciągu pół godziny od dotknięcia jadowitej
rośliny zapobiega wystąpieniu zmian skórnych. Umyć należy również wszystko, co
dotykało rośliny, a czego prawdopodobnie będzie się później dotykać samemu, a
więc narzędzia ogrodnicze, rękawice, ubranie, a nawet psa czy kota.Do zatrucia
może dojść także po przypadkowym zjedzeniu liści bluszczu. Prowadzi to do
uszkodzenia błon śluzowych całego przewodu pokarmowego, co może skutkować nawet
zapaleniem żołądka i jelit. Wdychanie dymu z palonych liści bluszczu powoduje
ból oraz wysypkę w obrębie płuc, co prowadzi do silnego uszkodzenia dróg
oddechowych.Kto był we
wschodniej części USA i Kanady, widział w lasach ostrzegawcze tabliczki z
napisami: „attention, poison ivy”, „caution, poison oak” lub „danger poison
sumac”.
Mleczny sok
z trującego bluszczu ciemnieje po wystawieniu na działanie powietrza.
Ludzie,
którzy są wrażliwi na trujący bluszcz mogą być również wrażliwi na owoce mango.
Drzewo mango należy bowiem do tej samej
rodziny. Sok z drzewa mango i skórki jego owoców zawierają związek chemiczny
podobny do urushiol, posiadają go również niedojrzałe łupiny nerkowca zachodniego. Olej urushiol może
działać przez kilka lat, więc obsługa martwych liści lub roślin może spowodować reakcję.
12. Thuja occidentalis L. Żywotnik zachodni
Gatunek drzewa z rodziny cyprysowatych. Pochodzi ze wschodniej części Ameryki Północnej – południowej Kanady i północnych rejonów USA. Popularnie sadzony jako drzewo ozdobne w Europie, dokąd wprowadzony został w latach 30. XVI wieku.
Świeża roślina zawiera 0,6% olejku eterycznego, cukry redukujące polisacharydy, rozpuszczalne w wodzie minerały,kwas taninowy oraz taniny. Głównymi składnikami olejku eterycznego otrzymanego ze świeżych liści są: tujon (65%),izotujon, fenchon oraz inne monoterpentyny. Olejek eteryczny pozyskuje się z liści, gałązek i kory okazów przynajmniej 15-letnich przez destylację z parą wodną. Olejek ma gorzki, balsamiczny zapach. Jest wykorzystywany w medycynie oraz w przemyśle perfumeryjnym.
Gatunek drzewa z rodziny cyprysowatych. Pochodzi ze wschodniej części Ameryki Północnej – południowej Kanady i północnych rejonów USA. Popularnie sadzony jako drzewo ozdobne w Europie, dokąd wprowadzony został w latach 30. XVI wieku.
Świeża roślina zawiera 0,6% olejku eterycznego, cukry redukujące polisacharydy, rozpuszczalne w wodzie minerały,kwas taninowy oraz taniny. Głównymi składnikami olejku eterycznego otrzymanego ze świeżych liści są: tujon (65%),izotujon, fenchon oraz inne monoterpentyny. Olejek eteryczny pozyskuje się z liści, gałązek i kory okazów przynajmniej 15-letnich przez destylację z parą wodną. Olejek ma gorzki, balsamiczny zapach. Jest wykorzystywany w medycynie oraz w przemyśle perfumeryjnym.
Tujon ma właściwości przeciwgrzybicze, bakteriobójcze i przeciwrobacze. Olejek eteryczny żywotnika jest trucizną przy podaniu doustnym, zaś stosowany zewnętrznie działa silnie drażniąco. Kontakt skóry z żywotnikiem może prowadzić do kontaktowego wyprysku alergicznego. Główne objawy zatrucia po spożyciu świeżej rośliny są z reguły łagodne i obejmują:wymioty, ból brzucha, biegunkę. W przypadku przedawkowania preparatów doustnych zawierających wyciąg z żywotnika zachodniego objawy są poważniejsze i obejmują dodatkowo: podrażnienie błony śluzowej żołądka i jelit, ból głowy, nerwowe pobudzenie, drgawki, uszkodzenie wątroby i nerek prowadzące do zaburzeń metabolicznych fatalnych w skutkach, arytmię, krwawienie mięśnia sercowego, mocne i długotrwałe skurcze, w tym maciczne, śmiertelny bezdech, gdy duża ilość tujonu dostanie się do układu krwionośnego. W medycynie ludowej wyciąg z żywotnika zachodniego był stosowany jako środek odwadniający a w większych ilościach wywołujący poronienie. Badania nie potwierdziły działania aborcyjnego żywotnika, ani innych roślin zawierających tujon. Odwary z żywotnika były tradycyjnie stosowane w tym celu często prowadząc do śmierci kobiet. Mocne i długotrwałe skurcze macicy występują dopiero, gdy dojdzie do śmiertelnego zatrucia..
13. Modrzewnica zwyczajna, modrzewnica północna (Andromeda polifolia L.) – Rodzima, zimozielona wieloletnia krzewinka, z podziemnymi rozłogami, dorastająca do 20-40 cm. Gatunek rośliny należący do rodziny wrzosowatych. Jej zasięg obejmuje Europę (z wyjątkiem części południowej) oraz część Azji (część Syberii i Mongolia). W Polsce jest dość pospolita na niżu. W Karpatach jest rzadka. Liczniej występuje tylko na Kotlinie Orawsko-Nowatorskiej (jest tam dużo torfowisk). Podobnie, jak inne gatunki z rodziny wrzosowatych żyje w symbiozie z określonym gatunkiem grzyba. Występuje na torfowiskach wysokich, mszarach w obrębie torfowisk przejściowych, w borach bagiennych. Jest chemafitem. Wymaga stanowisk półcienistych lub zacienionych oraz gleb kwaśnych, wilgotnych i próchnicznych. Jest rośliną lecznicza, cho silnie trującą. Dotyczy to także miodu, jeśli byłby zbierany z modrzewnicy w dużych ilościach.
Trujące są liście, młode gałązki i kwiaty. Wprawdzie modrzewnica jest trująca, jednak na szczęście nie tworzy atrakcyjnych, smacznie wyglądających owoców, które zachęcałyby do ich spróbowania. Owocem modrzewnicy jest sucha, niepozorna torebka zawierająca drobne nasiona. Objawy zatrucia: pieczenie w ustach i ślinotok, trudności w przełykaniu jak równiez zawroty glowy, skurcze, stany narkotyczne, słabnięcie pulsu, trudności w oddychaniu. Śmierc następuje w wyniku paraliżu mięśni oddechowych. Nadal obserwuje się zatrucia u dzikich zwierząt.
Od roku 2014 gatunek jest wpisany na listę gatunków roślin objętych w Polsce ochroną częściową. Z powodu zmniejszania sie powierzchni bagien i torfowisk kurczą się także siedliska modrzewnicy. Roslina posiada właściwości obniżające ciśnienie.
13. Modrzewnica zwyczajna, modrzewnica północna (Andromeda polifolia L.) – Rodzima, zimozielona wieloletnia krzewinka, z podziemnymi rozłogami, dorastająca do 20-40 cm. Gatunek rośliny należący do rodziny wrzosowatych. Jej zasięg obejmuje Europę (z wyjątkiem części południowej) oraz część Azji (część Syberii i Mongolia). W Polsce jest dość pospolita na niżu. W Karpatach jest rzadka. Liczniej występuje tylko na Kotlinie Orawsko-Nowatorskiej (jest tam dużo torfowisk). Podobnie, jak inne gatunki z rodziny wrzosowatych żyje w symbiozie z określonym gatunkiem grzyba. Występuje na torfowiskach wysokich, mszarach w obrębie torfowisk przejściowych, w borach bagiennych. Jest chemafitem. Wymaga stanowisk półcienistych lub zacienionych oraz gleb kwaśnych, wilgotnych i próchnicznych. Jest rośliną lecznicza, cho silnie trującą. Dotyczy to także miodu, jeśli byłby zbierany z modrzewnicy w dużych ilościach.
Trujące są liście, młode gałązki i kwiaty. Wprawdzie modrzewnica jest trująca, jednak na szczęście nie tworzy atrakcyjnych, smacznie wyglądających owoców, które zachęcałyby do ich spróbowania. Owocem modrzewnicy jest sucha, niepozorna torebka zawierająca drobne nasiona. Objawy zatrucia: pieczenie w ustach i ślinotok, trudności w przełykaniu jak równiez zawroty glowy, skurcze, stany narkotyczne, słabnięcie pulsu, trudności w oddychaniu. Śmierc następuje w wyniku paraliżu mięśni oddechowych. Nadal obserwuje się zatrucia u dzikich zwierząt.
Od roku 2014 gatunek jest wpisany na listę gatunków roślin objętych w Polsce ochroną częściową. Z powodu zmniejszania sie powierzchni bagien i torfowisk kurczą się także siedliska modrzewnicy. Roslina posiada właściwości obniżające ciśnienie.
13. Ostrokrzew (Ilex L.) – rodzaj roślin z rodziny ostrokrzewowatych. Liczy ponad 300 gatunków, które występują głównie w subtropikalnych strefach obydwu półkul. Gatunkiem typowym jest ostrokrzew kolczasty (Ilex aquifolium L.
Owocem jest mięsisty pestkowiec, podobny do jagody, z 2–8 twardymi pestkami. Jest on silnie trujący. Po spożyciu od 5 owoców, konieczna interwencja lekarza.Trujące sa również liście. Objawy zatrucia: najpierw wystepują mdłości i wymioty, potem biegunka, paraliż, zabu zenia rytmu serca, zapalenie układu pokarmowego, wyczerpanie organizmu. Za dawkę śmiertelną dla dorosłego człowieka uważa się 20-30 owoców. Zwierzęta nie są podatne na zatrucia. W liściach zawarte są garbniki i kwasyfenolowe, saponiny, trójterpenowe, alkaloidy purynowe. Nowe badania nie potwierdziły obecności związków cyjanogennych w liściach.
W swoim ogrodzie mam dwa ostrokrzewy:
ostrokrzew bukszpanowy (Ilex crenata Thunb.) zw. tez japońskim lub karbowanolistnym. Wystepuje we wschodnich Chinach, Japonii, Koreii, wTajwanie i Sachalinie.Jest to wiecznie zielony krzew lub małe drzewo, rośnie do wys. 3-5 m (rzadko 10 m). Liście są ciemnozielone, błyszczące, małe, długości 10-30 mm i 10-17 mm szer. o lekko ząbkowanym brzegu, czasami kolczaste. Kwiaty sa dwupienne , białe, cztero-klapowane. Owocem jest czarny pestkowiec średnica 5 mm, zawierająca cztery nasiona.
ostrokrzew kolczasty (Ilex aquifolium L.). Występuje w stanie dzikim w Europie i Afryce. Rośnie jako roślina podszytowa różnych drzewostanów lisciastych.Osiąga wysokość do 25 m, przyjmuje formę krzewiastą lub małego drzewa. Liście - jajowate, eliptyczne, długość do 12 cm, ciemnozielone, skórzaste, z wierzchu błyszczące, kolczaste na brzegach. Gatunek dwupienny. Kwitnie od maja do czerwca.Owoce - kuliste lub elipsoidalne, krwistoczerwone, nieduże, trujące. Dojrzałe owoce utrzymują się na gałązkach w ciągu zimy. Liście ostrokrzewu stanowią pokarm zimowy jeleni, a młode gałązki suszono dawniej na paszę dla bydla domowego. Patyczki z ostrokrzewu umieszczane w klatkach królików działały wzmacniająco i dodawały im apetytu.Dr. Henryk Różański na stronie rozanski.li pisze: Roślina jest cenna leczniczo, stosowana od dawna w fitoterapii. Opisywane przez niektórych autorów właściwości trujące są nacechowane nadgorliwością i nadinterpretacją oraz bujną wyobraźnią pisarską. Ostrożnie należy stosować owoce ostrokrzewu kolczastego, bo te mogą spowodować wymioty i biegunkę.
Gatunek został opisany przez Karola Linneusza w 1753 r. jako Ledum palustre, czyli przedstawiciel rodzaju bagno Ledum. W 1990 r. fiński systematyk Harri Tapani Harmaja zaliczył ten gatunek do rodzaju różanecznik Rhododendron pod nazwą Rhododendron tomentosum, jednak w literaturze bywa jeszcze opisywany jako Ledum palustre.
Roślina objęta jest w Polsce ochroną od 1995 roku, w latach 1995–2004 ochroną częściową, następnie w latach 2004–2014 ochroną ścisłą. Od 2014 roku ponownie podlega ochronie częściowej. Występuje licznie w niektórych parkach narodowych, np. w parku Białowieskim, Bieszczadzkim, Poleskim, Tatrzańskim i Słowińskim.
Zagrożeniem dla gatunku jest eksploatacja torfu i osuszanie torfowisk, na których występuje, a także masowy zbiór jego gałązek, które są sprzedawane jako środek przeciwko molom. Bardzo często w obecności Bagna zwyczajnego spotkac można Borówkę bagienną (Vaccinum uliginosum) o białym miąższu i bardzo smaczną. Zwana jest w niektórych regionach pod nazwą "łochynia". Uważano bowiem, że jedzenie owoców łochynii wywołuje stany podobne do spożycia alkoholu. W rzeczywistosci jednak te stany wywołuje pyłek kwiatowy Bagna zwyczajnego.
Podobno na północy Europy - w Norwegii i Rosji stosowano bagno jako namiastkę chmielu do wyrobu piwa, częściowo po to, żeby piwo miało bardziej odurzające właściwości. Jego świeże i suszone liście używane były przez Indian i Eskimosów jako niezwykle ceniony surowiec na herbatę (z silnie parzonego ekstraktu wydzielał się narkotyk zwany "ledel"). Współcześnie natomiast, w Ameryce Północnej z liści jednego z podgatunków bagna (Ledum palustre subsp.groenlandicum) sporządza się herbatę - Labrador James i County Tea, która ma właściwości odurzające.
Bagno w moim lasku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz